Domowy hummus, czyli arabska pasta z ciecierzycy i tahini to absolutny król past, którego nie można nie lubić. Jest to idealne połączenie pysznej ciecierzycy z sezamowym tahini i czosnkiem, które świetnie pasuje do kanapek, naleśników, falafeli czy po prostu jako dip do marchewek czy papryk. Dla mnie to mus każdego tygodnia i mając w lodówce tahini, nie mogę nie zrobić hummusu chociaż raz, bo i tak zawsze znika za szybko ;-) Ja bardzo Wam polecam zrobić domowy hummus gotując sucha ciecierzycę, a nie używając puszki, bo moim zdaniem jest dużo smaczniejszy, ale jeżeli zapomnieliście, z puszki też będzie ok ;-
Hummus, czyli arabska pasta z ciecierzycy i tahini
(1 mała miseczka)
~ 100 g suchej ciecierzycy
~ 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini
~ 1/4 szklanki wody w pokojowej temperaturze
~ 2 ząbki czosnku
~ sól, pieprz
Ciecierzycę moczymy noc w wodzie. Rano gotujemy 2 godziny. Odcedzamy i studzimy.
W blenderze umieszczamy ciecierzycę, tahini, wodę (w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę) i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy, przekładamy do miseczki i voila. Podajemy do chleba lub jako dip. Smacznego :)
4 komentarze
Nigdy nie robiłam, ale wszystko przede mną ;D
pyszna klasyka :)
Ja preferuję z chlebem :)
Ciecierzycę dopiero testuję i bardzo mi smakuje! Taki hummus również by mi zasmakował