fbpx

Domowy hummus, czyli arabska pasta z ciecierzycy i tahini

by Kucharka w baletkach

Domowy hummus, czyli arabska pasta z ciecierzycy i tahini to absolutny król past, którego nie można nie lubić. Jest to idealne połączenie pysznej ciecierzycy z sezamowym tahini i czosnkiem, które świetnie pasuje do kanapek, naleśników, falafeli czy po prostu jako dip do marchewek czy papryk. Dla mnie to mus każdego tygodnia i mając w lodówce tahini, nie mogę nie zrobić hummusu chociaż raz, bo i tak zawsze znika za szybko ;-) Ja bardzo Wam polecam zrobić domowy hummus gotując sucha ciecierzycę, a nie używając puszki, bo moim zdaniem jest dużo smaczniejszy, ale jeżeli zapomnieliście, z puszki też będzie ok ;-

Hummus, czyli arabska pasta z ciecierzycy i tahini

(1 mała miseczka)

~ 100 g suchej ciecierzycy
~ 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini
~ 1/4 szklanki wody w pokojowej temperaturze
~ 2 ząbki czosnku
~ sól, pieprz

Ciecierzycę moczymy noc w wodzie. Rano gotujemy 2 godziny. Odcedzamy i studzimy.

W blenderze umieszczamy ciecierzycę, tahini, wodę (w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę) i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy, przekładamy do miseczki i voila. Podajemy do chleba lub jako dip. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ervisha 8 lipca 2014 - 17:23

Nigdy nie robiłam, ale wszystko przede mną ;D

Odpowiedz
Gosia Szulc 8 lipca 2014 - 18:58

pyszna klasyka :)

Odpowiedz
Galantyna.pl 8 lipca 2014 - 19:51

Ja preferuję z chlebem :)

Odpowiedz
Konczi i Szpileczka 11 lipca 2014 - 18:10

Ciecierzycę dopiero testuję i bardzo mi smakuje! Taki hummus również by mi zasmakował

Odpowiedz

Skomentuj

Close