Jak już przypomniałam na facebooku dzisiaj mamy pyszne święto, a dokładniej Światowy Dzień Makaronu! Myślę, że trudno znaleźć osobę, która makaronu nie lubi, bo to takie uniwersalne danie, że nawet mój wybredny brat ma jedną potrawę makaronową, którą zje (szkoda, że tylko jedną xd). Ja natomiast mam dzisiaj dla Was makaron, który ostatnimi czasy jest moim faworytem – penne z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i rukolą. Klasyczne włoskie połączenie, które najczęściej wybieram na pizzy, przeniosłam na makaron, który robi się milion razy szybciej i łatwiej. Oczywiście mamy tutaj też pysznie ciągnącą się mozzarellę i pieczarki, które dopełniają tego pysznego dzieła… Prawdziwie Italia na talerzu :) Zapraszam na pyszne penne z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i rukolą :)
Penne z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i rukolą
(2 porcje)
~ 100-150 g makaronu penne
~ 1 cebula
~ 4-5 plastrów szynki parmeńskiej (ok. 80 g)
~ 300 g pieczarek
~ 80-100 g suszonych pomidorów
~ 1 kulka mozzarelli (100-125 g)
~ 2 duże garście świeżej rukoli
~ sól, pieprz
~ 1/2 łyżeczki oregano
~ 1/2 łyżeczki bazylii
~ 2-3 łyżki oliwy
Makaron gotujemy al rentę wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy, aż pieczarki będą lekko zarumienione. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone i porwaną na mniejsze kawałki szynkę. Smażymy 2-3 minuty i wrzucamy makaron. Mieszamy i dodajemy pokrojoną drobno mozzarellę oraz oregano i bazylię. Mieszamy na średnim ogniu, aż mozzarella się pięknie roztopi i rozejdzie po całości. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy połowę rukoli. Mieszamy i wykładamy porcje na talerze. Na wierzchu posypujemy resztą rukoli. Smacznego :)
1 komentarz
Zdecydowanie moje smaki:) Bardzo mi się podoba taka propozycja:)