Ciasto z tahini i jabłkami robiłam już kilka razy z rzędu, bo istatnio bardzo polubiłam robienie ciast „keksówkowych”. Zazwyczaj robi się je bez użycia miksera, a są bardzo aromatyczne, wilgotne i niesamowicie pyszne. A nawet przekonałam samą siebie, że takie ciasta mogą być o równie pyszne, co te z kremami i masami (a dla mnie nawet lepsze ;-)). Dzisiaj mam dla Was cudowne zdrowe ciasto z tahini i jabłkami bez cukru słodzone miodem z wyraźną sezamową nutką od tahini. Ciasto z tahini i jabłkami jest wilgotne, sezamowe, puszyste i uzależniające :) A do tego bardzo zdrowe, używamy tutaj mąki pełnoziarnistej, a zamiast cukru jest wspominany miód. I dzięki temu w całym domu pachnie tak cudownie. Zapraszam :-)
Ciasto z tahini i jabłkami
(keksówka 20×11 cm)
~ 500 g jabłek
~ 200 g tahini
~ 200 g miodu
~ 200 g mąki pełnoziarnistej
~ 2 jajka
~ 1 łyżeczka sody
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 1/4 szklanki wody
~ 50 g płatków migdałowych
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Mieszamy z tahini i płynnym miodem. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Wbijamy jajka i dolewamy wodę. Dokładnie mieszamy do połączenia.
Wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy ok. 60 minut w rozgrzanym piekarniku sprawdzając patyczkiem czy jest przepieczone. Jeśli nie – przykrywamy wierzch papierem do pieczenia, żeby się za bardzo nie spiekł i pieczemy dodatkowe 5-10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
9 komentarzy
kawałek takiego ciasta z koktajlem owocowym i nic więcej do szczęścia nie trzeba :)
Mmm, zapach wydobywający się z piekarnika musiał zwabić niejednego łasucha :) Coś wspaniałego :)
Ale bym spróbowała, tylko że mam felerny piekarnik.
Witam.Nie moge spozywac cukru,a takze miodu,czy moge zamienic miod na erytrytol?Tylko miod jest plynny,a ja mam erytrytol w krysztalkach (jak cukier) czym „wypelnic” to miejsce po miodzie,zeby ciasto nie bylo suche?
Dzień dobry. Hmm nie próbowałam tak, ale myślę, że ja dałabym 100 g erytrolu, 1 rozgniecionego banana i troszkę mleka (myślę, że ok. 1/2 szklanki powinno starczyć). Chyba nawet sama spróbuję w ten sposób :)
Bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.M
Co mogę dać zamiast miodu, czy mus z daktyli nada się ?
Szczerze powiedziawszy nie próbowałam z innym płynem niż miodem, a miód tutaj idealnie pasuje. Jednak, myślę, że z syropem daktylowym powinno wyjść, ale nie jestem przekonana, że ciasto będzie równie smaczne (choć pewnie wciąż smaczne ;))
Dziekuje za szybka odpowiedz , wiem , ze miod traci właściwości w wysokich temperaturach i dlatego nie chce go dodawać