fbpx

Miodowa szarlotka z masą twarogową

by Kucharka w baletkach

Szarlotki to jedne z moich ulubionych ciast i dla mnie wszelkie ciasta z jabłkami zawsze są najlepsze, bo uwielbiam ich połączenie z cynamonem. Dzisiaj mam dla Was szarlotkę wyjątkową z piękną twarogową czapą i miodowym posmakiem – miodowa szarlotka z masą twarogową zaprasza. Mamy tutaj kruche miodowe maślane placki, prażone mięciutkie jabłka z cynamonem i lekko słodką masę twarogową na koniec – to ciasto jest skazane na sukces. Miód i twaróg tak fajnie się łączą, a dodatek soczystych cynamonowych jabłek jeszcze dodaje pysznego smaku i słodkości. Bardzo polecam na weekend i nie tylko – miodowa szarlotka z masą twarogową przed Wami :)

Miodowa szarlotka z masą twarogową

(blacha 35×25 cm)

Placki miodowe:
~ 500 g mąki pszennej
~ 200 g masła
~ 2 jajka
~ 100 g brązowego cukru
~ 2 łyżki miodu
~ 2 łyżki mleka
~ 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Jajka wbijamy do miski razem z masłem i cukrem. Ucieramy do połączenia. Dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy.

Do rondelka wrzucamy miód oraz mleko. Podgrzewamy na średnim ogniu do połączenia. Gdy to się się stanie, dodajemy sodę i trzymamy na średnim ogniu, aż powstanie piana. Dodajemy do utartych jajek z masłem, mąką i cukrem.

Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na pół. Obydwie rozwałkowujemy. Jedną z nich kładziemy na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

~ 1 kg jabłek
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ ew. cukier

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.

Wsypujemy do nich cynamon (i cukier, ja miałam słodkie jabłka, więc nie musiałam dosładzać ;)) i mieszamy.

Smażymy w dużym garnku lub patelni, aż jabłka zmiękną i będą przypominać mus. Wykładamy je na pierwszą część ciasta w blaszce. Na wierzch wykładamy drugą część ciasta.

Całość pieczemy ok. 60 minut w 170 stopniach. Wyjmujemy i dokładnie studzimy.

Krem twarogowy:
~ 500 g twarogu półtłustego mielonego
~ 250 g śmietany 30%
~ 1-2 łyżki cukru
~ 1 łyżeczka cynamonu

Śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywno.

Następnie dodajemy twaróg wymieszany z cukrem i ponownie miksujemy. Dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu. Mieszamy.

Masę wykładamy na wierzch ciasta. Rozsmarowujemy równomiernie i posypujemy resztą cynamonu. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godzinki. Smacznego :) 

coś na dokładkę?

2 komentarze

RedHead 21 września 2014 - 16:50

Pyszne jesienne ciacho.Wpraszam się na kawałek! :)

Odpowiedz
Gosia Szulc 22 września 2014 - 08:13

też bardzo lubię jabłka :) jak dobrze, że już jesień, można się rozkoszować tymi najpyszniejszymi :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close