Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem, w którym sos był ze słoika to obiad, który u nas w domu pojawiał się bardzo często. Wszystko szybko i łatwo. A z mamą zmieniałyśmy tylko sosy (raz chiński, raz meksykański, raz seczuański itd.), żeby się za szybko nie znudziło.
Na szczęście jednak to było dawno, a dzisiaj robimy sosy domowe. I to o niebo lepsze i zdrowsze!
Chociaż przygotowanie ich zajmuje trochę więcej czasu niż podgrzanie tego ze słoika, to smak wszystko rekompensuje. Co więcej, nie karmimy swojego ciała niepotrzebnymi konserwantami. Oczywiście, są sosy ze słoika z dobrym składem. Na szczęście świadomość konsumencka rośnie, a z nią też nowe produkty, które nie są napakowane składnikami o dziwnych nazwach.
Czasem więc to naturalne, że sięgamy po takie szybkie sosy ze słoika. Warto jednak spojrzeć na skład. Jednak, jeśli masz 20 minut, to tyle wystarczy, żeby zrobić sos pomidorowy do kurczaka bez żadnego półproduktu.
Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem to obiad, który lubi każdy
Tym razem mam dla Was lekko pikantny sos ze świeżych pomidorów i papryki z kurczakiem, oregano i bazylią. Tradycyjne połączenie, ale zaskakująco smaczne i aromatyczne. Smakuje jak słoikowy odpowiednik, ale jest o wiele zdrowsze. Ba! Jest dużo smaczniejsze niż słoikowe.
Mamy tutaj warzyw połączonych z delikatnym soczystym kurczakiem. Takie danie świetnie komponuje się z ryżem, ale można też podać je nawet z chlebem czy jako farsz do naleśników. U nas jednak najczęściej łączy się go z ryżem i kaszą i w takiej wersji najbardziej go polecam.
Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem zaprasza. Polecam serdecznie ;)
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 300 g piersi kurczaka (1 większy pojedynczy filet)
- 400 g mięsistych pomidorów (ok. 3 sztuki)
- 1 duża czerwona papryka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oliwy
- 150 g ryżu (basmati/zwykły/brązowy)
PRZYGOTOWANIE
- Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę i przyprawionego przyprawą kurczaka.
- Gdy będzie już dobrze przesmażony dodajemy pokrojoną w kostkę lub paski paprykę. Smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Smażymy na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok. 5-7 minut).
- Dodajemy przecier, 4-5 łyżek wody oraz zioła. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i zagotowujemy. Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego :)