fbpx

Jaglanotto z ciecierzycą i pomidorami, czyli kasza jaglana a la risotto

by Kucharka w baletkach

Święta już minęły więc pora wrócić do gotowania mniej polskiego i mniej tradycyjnego jedzenia oraz przerzucić się na bardziej wschodnie klimaty, które są niezwykle aromatyczne i rozgrzewające, co chyba będzie bardzo przydatne w tych mroźnych dniach. Właśnie w zimę warto trochę wesprzeć swój organizm i nasycić go przepysznym jedzeniem z odpowiednimi, rozgrzewającymi ciało przyprawami. Tym razem padło na curry i paprykę w niezwykle smacznej bezmięsnej wersji jaglanotto z ciecierzycą i pomidorami inspirowanego kuchnią arabską. Bardzo rozgrzewające, kojące, sycące i smaczne. Idealny obiad pełen witamin w sam raz po świątecznych szaleństwach. Polecam serdecznie :)

Jaglanotto z ciecierzycą i pomidorami

(2 porcje)

~ 1 duża cebula
~ 200 g ugotowanej ciecierzycy (ok. 80-100 g suchej)
~ 2 duże pomidory
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 100 g mozzarelli
~ 1 łyżeczka curry
~ 1 łyżeczka słodkiej/ostrej papryki
~ 1 mały pęczek natki pietruszki
~ 1,5 szklanki bulionu warzywnego (z kostki może być ;))
~ sól, pieprz
~ oliwa do smażenia

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach dorzucamy kaszę jaglaną i chwilę smażymy, po czym całość zalewamy bulionem. Wrzucamy ugotowaną wcześniej ciecierzycę i mieszamy. Trzymamy na małym ogniu przez ok. 15-18 minut, aż kasza wchłonie bulion, co jakiś czas mieszając i dolewając wody w razie potrzeby.

Pod koniec dodajemy posiekane drobno pomidory, wsypujemy curry, paprykę oraz solimy i pieprzymy. Dusimy ok. 5 minut.

Gdy kasza już jest gotowa dodajemy pokrojoną lub startą mozzarellę i całość dokładnie mieszamy, żeby ser rozszedł się po całości. Trzymamy jeszcze na ogniu kilku minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Trzymamy jeszcze na ogniu 1-2 minutki i podajemy na talerze. Smacznego! :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 31 grudnia 2014 - 13:40

Moje smaki ;) Szczęśliwego Nowego Roku ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close