fbpx

Kotlety z batatów, ciecierzycy i i kaszy jaglanej

by Kucharka w baletkach

Kilka dni temu w oczy wpadło mi kilka hummusów batatowych. Prezentowały się tak smacznie, a samo połączenie ciecierzycy i batatów wydało mi się takie cudowne, że jak dorwałam w końcu słodkiego ziemniaka w supermarkecie to pomysły od razu weszły w życie i powstały niebanalnie pyszne kotlety z batatów, ciecierzycy i kaszy jaglanej. Kotlety są niezwykle delikatne, sycące, lekko słodkie, z nutką cynamonu i pietruszki, które cudownie się harmonizują. Suchość ciecierzycy całkowicie znika dzięki batatowi, a kasza jaglana przyjemnie dopełnia całość. Kotlety z batatów, ciecierzycy i kaszy jaglanej to cudowne połączenie i mam nadzieję, że skorzystacie :)

Kotlety z batatów, ciecierzycy i i kaszy jaglanej

(10 sztuk)

~ 100 g suchej kaszy jaglanej
~ 200 g batata (ok. 1 mała sztuka)
~ 50 g suchej ciecierzcy (lub ok. 120 g ugotowanej/z puszki)
~ 1 jajko
~ 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (lub świeża)
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ sól, pieprz

Batat dzielimy na mniejsze kawałki i pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy (zdejmujemy skórkę, jeżeli jeszcze tego nie zrobiliśmy).

Ciecierzycę (wcześniej zalaną) gotujemy do miękkości i studzimy, kaszę jaglaną również gotujemy i studzimy. 

Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy jajko, pietruszkę, cynamon, sól i pieprz.

Dokładnie mieszamy i łyżką wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (masa będzie kleista).

Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy w bułce, z sałatką, z surówkami, z dipem jogurtowym, jak chcecie. U mnie z surówką z buraków- polecam. Smacznego!

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Kinga Łucja 5 marca 2015 - 15:11

Wygląda bardzo apetycznie :)

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 5 marca 2015 - 16:20

cudowne kotleciki!

Odpowiedz
Gosia Szulc 6 marca 2015 - 11:38

świetny kolor mają te kotleciki :) bataty bardzo lubię, muszą być pyszne :)

Odpowiedz
Ania S 6 marca 2015 - 22:15

W takim zestawieniu to musiały smakować świetnie, a do tego mają śliczny kolor :):)

Odpowiedz
emkreacja 10 marca 2015 - 14:56

ale super przepis na batata :) do tego z ciecierzycą moją ulubioną – jedyny strączek który jem :) super.

Odpowiedz

Skomentuj

Close