Sałatka z ogórkiem, marchewką i makaronem soba to świeża sycąca sałatka makaronowa na lato. Taka, która świetnie nada się na obiad, na kolację lub nawet jako dodatek do grilla.
Wiem, że wiele osób podczas upałów nie ma apetytu. Dla takich właśnie przygotowałam już kiedyś wpis co jeść na obiad w upały. Znajdziesz tam przepyszne zdrowe sezonowe obiady, które nie tylko nasycą, ale też umilą gorące dni. Są to nie tylko treściwe sałatki. Jest tam również chłodnik, bowle z kurczakiem lub wegańskie czy kultowy makaron z serem i truskawkami na słodko.
Przyznam szczerze, że na mój apetyt upały nie działają. Utrzymuje się on na wysokim poziomie zawsze, z wyjątkiem choroby albo przejedzenia… Jednak, w lato często też sięgam po świeże sezonowe lekkie przepisy. Pogoda jest piękna, a takie właśnie lekkie orzeźwiające jedzenie idealnie wpasowuje się w beztroski wakacyjny klimat.
I w takim duchu powstała ta przepyszna makaronowa sałatka z ogórkiem i marchewką, którą powtarzałam już w tym roku już wielokrotnie i wciąż nie mam jej dość.
Sałatka z ogórkiem, marchewką i makaronem soba to idealny fit obiad na lato

Sałatka z makaronem gryczanym, ogórkiem i marchewką to zaledwie kilka niepozornych składników, które razem tworzą smakowitą mieszankę. Wszystkie składniki zmieszane są z dressingiem inspirowanym azjatycką kuchnią, a całość posypana podprażonym sezamem, który dodaje nieco chrupkości i orzechowości.
Dla podkręcenia jeszcze smaku polecam całość posypać płatkami chili. Wiele osób może nie lubić pikanterii, ale tutaj taka odrobinka naprawdę robi dobrą robotę.
Taka sałatka to też ekspresowy obiad. Najdłuższe jest przygotowanie warzyw, ale jeśli masz dobrą obieraczkę, powinno pójść gładko i szybko. Zapraszam :)

SKŁADNIKI
- 100 g makaronu gryczanego soba (ew. ryżowy)
- 3-4 młode marchewki
- 1 zielony ogórek
Dressing:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka erytrolu lub cukru
- sok z 1 limonki
Wierzch:
- 4 łyżki jasnego sezamu
- płatki chili
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na dressing umieszczamy w miseczce i mieszamy. Odstawiamy.
- Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy (u mnie to było zalanie gorącą wodą i odstawienie na 3 minuty).
- Od marchewek odcinamy końcówki i obieramy. Następnie obieraczką do warzyw kroimy na cienkie plasterki.
- Ogórki obieramy lub nie - wedle preferencji i również kroimy na cienkie plasterki jak marchewkę.
- Warzywa wrzucamy do miski razem z makaronem. Dodajemy dressing i dokładnie mieszamy. Przekładamy do salaterek.
- Sezam wysypujemy na suchą rozgrzaną patelnię i prażymy na średnim ogniu, aż się lekko zarumieni i zacnie pachnieć (uważamy, żeby nie przypalić).
- Wierzch sałatki posypujemy sezamem i płatkami chili. Smacznego :)