Roladki z bakłażana, czyli włoskie involtini to jeden z moich ulubionych przepisów na bakłażana. Kiedyś myślałam, że ich nie lubię. Jednak, wystarczyła jedna musaka, czyli grecka zapiekanka z bakłażanów i mięsa mielonego i involtini, żeby diametralnie zmienić zdanie.
Involtini to pięknie brzmiąca nazwa włoskich roladek z bakłażana. We Włoszech faszeruje się je najczęściej kaszą bulgur, orzeszkami pinii i serem provolone. Ja poznałam je dzięki książce Nigelli, która proponuje ser feta zamiast tradycyjnego provolone. Ja próbowałam obydwóch wersji – z serem provolone i z serem feta, więc mogę zaręczyć, że obydwie są pyszne ;)
Bakłażan wychodzi mięciutki i aromatyczny. Kasza orzeszkami pinii i serem cudownie łączy się z bakłażanem dodając lekkiej chrupkości i delikatności. A całe zapiekane roladki z bakłażana skąpane są w pysznym pomidorowym sosie z ciągnącą się mozzarellą na wierzchu. Naprawdę przepyszna zapiekanka z bakłażana, której warto spróbować.
Dodatkowo, moim zdaniem warto odkrywać kuchnię włoską od tej strony. Wszyscy kojarzymy ją z pizzą, makaronami i tiramisu. Jednak, jak się okazuje, kuchnia włoska ma dużo więcej do zaoferowania. Sprawdźcie to sami ;)
Zapiekane roladki z bakłażana z kaszą i serem

(2 porcje)
- 2 bakłażany
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Bakłażany kroimy wzdłuż na 0,5 cm plastry (ok. 12 powinno wyjść, 2 krańcowe plastry prawie z samą skórą odkładamy). Posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Odsączamy na ręczniku papierowym, smarujemy oliwą i grillujemy z każdej strony.
Nadzienie:
- 50 g kaszy bulgur
- 100 g sera provolone lub fety
- 25 g orzeszków piniowych
- 1-2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 1 małe jajko
- sól, pieprz
- szczypta cynamonu
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, czosnek i orzeszki drobniutko, a ser feta w drobną kostkę. Wszystko mieszamy razem z jajkiem, oregano, bazylią, cynamonem, solą i pieprzem. Farsz dzielimy na 10 plastrów układając na szerszym końcu, zwijamy i spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże pomidory
- 1 łyżka przecieru
- 0,5 łyżeczki oregano
- sól, pieprz
- oliwa
Cebulę drobno siekamy i razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone drobniutko pomidory i przecier, a także trochę wody. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na ogniu parę minut, żeby dobrze zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Polewamy roladki równomiernie. Wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut.
- 50 g mozzarelli
Wyjmujemy. Równomiernie rozsypujemy startą mozzarellę i zapiekamy jeszcze 7-10 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :)

6 komentarzy
Kusisz tymi roladkami :) wyślesz mi ? :)
Wysłałabym, ale może lepiej jak po prostu wpadniesz, masz akurat wszystko pod ręką :*
No dobra… poprosze o adres :D
Ja uwielbiam bakłażany i takie danie jak dla mnie prezentuje się idealnie :) Ten farsz musiał być cudowny – pyszna kasza i orzeszki nadają pyszny smak :)
Fakt, takiej zapiekanki nie jadłam, ale zapowiada się pysznie :)
Bardzo apetycznie wygląda taka zapiekanka :))
Bakłażany bardzo lubię, ale wolę cukinię, więc to ją zazwyczaj jem (i jutro będę robić zapiekankę cukiniową :)), ale jutro kupię też bakłażany. Bardzo mi się podoba dodatek orzeszków pinii, uwielbiam je w warzywnych daniach ;).