fbpx

Zapiekane roladki z bakłażana z kaszą i serem, czyli przepis na włoskie involtini

by Kucharka w baletkach

Roladki z bakłażana, czyli włoskie involtini to jeden z moich ulubionych przepisów na bakłażana. Kiedyś myślałam, że ich nie lubię. Jednak, wystarczyła jedna musaka, czyli grecka zapiekanka z bakłażanów i mięsa mielonego i involtini, żeby diametralnie zmienić zdanie.

Involtini to pięknie brzmiąca nazwa włoskich roladek z bakłażana. We Włoszech faszeruje się je najczęściej kaszą bulgur, orzeszkami pinii i serem provolone. Ja poznałam je dzięki książce Nigelli, która proponuje ser feta zamiast tradycyjnego provolone. Ja próbowałam obydwóch wersji – z serem provolone i z serem feta, więc mogę zaręczyć, że obydwie są pyszne ;)

Bakłażan wychodzi mięciutki i aromatyczny. Kasza orzeszkami pinii i serem cudownie łączy się z bakłażanem dodając lekkiej chrupkości i delikatności. A całe zapiekane roladki z bakłażana skąpane są w pysznym pomidorowym sosie z ciągnącą się mozzarellą na wierzchu. Naprawdę przepyszna zapiekanka z bakłażana, której warto spróbować.

Dodatkowo, moim zdaniem warto odkrywać kuchnię włoską od tej strony. Wszyscy kojarzymy ją z pizzą, makaronami i tiramisu. Jednak, jak się okazuje, kuchnia włoska ma dużo więcej do zaoferowania. Sprawdźcie to sami ;)

Zapiekane roladki z bakłażana z kaszą i serem

(2 porcje)

  • 2 bakłażany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Bakłażany kroimy wzdłuż na 0,5 cm plastry (ok. 12 powinno wyjść, 2 krańcowe plastry prawie z samą skórą odkładamy). Posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Odsączamy na ręczniku papierowym, smarujemy oliwą i grillujemy z każdej strony.

Nadzienie:

  • 50 g kaszy bulgur
  • 100 g sera provolone lub fety
  • 25 g orzeszków piniowych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 1 małe jajko
  • sól, pieprz
  • szczypta cynamonu

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, czosnek i orzeszki drobniutko, a ser feta w drobną kostkę. Wszystko mieszamy razem z jajkiem, oregano, bazylią, cynamonem, solą i pieprzem. Farsz dzielimy na 10 plastrów układając na szerszym końcu, zwijamy i spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka przecieru
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa

Cebulę drobno siekamy i razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone drobniutko pomidory i przecier, a także trochę wody. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na ogniu parę minut, żeby dobrze zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Polewamy roladki równomiernie. Wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut.

  • 50 g mozzarelli

Wyjmujemy. Równomiernie rozsypujemy startą mozzarellę i zapiekamy jeszcze 7-10 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Ervisha 25 września 2015 - 16:13

Kusisz tymi roladkami :) wyślesz mi ? :)

Odpowiedz
admin 26 września 2015 - 18:33

Wysłałabym, ale może lepiej jak po prostu wpadniesz, masz akurat wszystko pod ręką :*

Odpowiedz
Ervisha 24 lipca 2017 - 15:44

No dobra… poprosze o adres :D

Odpowiedz
Ania S 25 września 2015 - 19:27

Ja uwielbiam bakłażany i takie danie jak dla mnie prezentuje się idealnie :) Ten farsz musiał być cudowny – pyszna kasza i orzeszki nadają pyszny smak :)

Odpowiedz
Jud 26 września 2015 - 10:49

Fakt, takiej zapiekanki nie jadłam, ale zapowiada się pysznie :)

Odpowiedz
Ania_S 21 lipca 2017 - 19:21

Bardzo apetycznie wygląda taka zapiekanka :))
Bakłażany bardzo lubię, ale wolę cukinię, więc to ją zazwyczaj jem (i jutro będę robić zapiekankę cukiniową :)), ale jutro kupię też bakłażany. Bardzo mi się podoba dodatek orzeszków pinii, uwielbiam je w warzywnych daniach ;).

Odpowiedz

Skomentuj

Close