Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem to dla mnie zawsze trochę taki zwiastun wiosny. Jak tylko widzę botwinkę na targu, od razu mam wrażenie, że zaraz ciepełko i lato.
Czasami, jak tym w roku, różnie to bywa. Jednak nadzieja zawsze jest, a botwinka na talerzu troszkę pociesza ;)
Przepisy na zupy z botwiny testuję bardzo często w okresie wiosenno-letnim. Najczęściej jest to po prostu chłodnik litewski, który uwielbiam jeść w lato. Pojawił się też tutaj barszcz ukraiński z botwiny, a także wegańska zupa z botwiny z mlekiem kokosowym.
Dzisiaj natomiast mam dla Was bardziej polski przepis na zupę, która smakuje niezwykle swojsko i domowo.
Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem czyli idealna domowa botwinka

Zupy z botwiny gotowała nam mama i była to jedna z tych zup, które jadłyśmy tylko my. Moi bracia i tata nie wiedzieli, ile tracili ;) Podobnie zresztą było z moją ukochaną zupą koperkową.
Zupa z botwiny więc kojarzy mi się nie tylko z nadchodzącym latem, ale też za beztroskimi czasami szkolnymi. Może dlatego tak chętnie do niej wracam ;)
Botwinka jest smaczna, delikatna i idealnie pasuje podana z jajkiem. Jeśli dodasz do niej posiekany koperek, będzie jeszcze bardziej wiosenna i lekka. Zapraszam – przepyszna zupa botwinka to coś, co trzeba ugotować wiosną :)

SKŁADNIKI
Bulion:
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 opiekana cebula
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- sól do smaku
Botwinka:
- 1 duży pęczek botwiny
- 4 ziemniaki (ok. 500 g)
- sok z 1/2 cytryny
- 4-6 łyżek mleka lub śmietanki
- sól, pieprz
- ew. świeży koperek
- 4 jajka ugotowane na twardo
PRZYGOTOWANIE
Bulion:
- Marchewkę, pietruszkę obieramy. Wrzucamy do ok. 1 l wody z cebula, liściem, zielem i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 30 minut.
- Wyjmujemy warzywa i przyprawy. Solimy do smaku.
Botwinka:
- Buraczki od botwinki kroimy w kosteczkę lub w plasterki, a łodygi i liście siekamy. Ziemianki i kroimy w kosteczkę.
- Do bulionu wrzucamy botwinkę oraz ziemniaki. Ponownie gotujemy na średnim ogniu. ok. 20 minut.
- Po tym czasie zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Dodajemy koperek i śmietankę. Zdejmujemy z ognia.
- Podajemy z ugotowanym jajkiem pokrojonym w ćwiartki. Smacznego :)

4 komentarze
Nie dawałam nigdy jajka. Takiej botwinki już się chce
Botwina to obowiązkowa zupa wiosną
Zupa wyszła bardzo dobra :)
Zupka przednia! Pycha!