fbpx

Pancakes z truskawkami i czereśniami

by Kucharka w baletkach

Lubię lato, ale te upały ostatnie to nie dla mnie. Ma być ciepło, ale pogoda za bardzo sobie wzięła to do serca :P Ale przynajmniej można się jakoś pocieszyć dobrociami, jakie lato nam przynosi w postaci przepysznych owoców. I choć stanie dzisiaj przy patelni było niemałym wyzwaniem to te dziesięć minut poświęcenia były tego warte. Pancakes zawsze kojarzą mi się z weekendowymi leniwymi śniadaniami, kiedy mamy chwilkę więcej i możemy na moment zwolnić i rozkoszować przepysznym śniadaniem w gronie najbliższych. Tym razem przygotowałam je z małymi niespodziankami w środku w postaci czereśni i truskawek. Pancakes z truskawkami i czereśniami smakowały świetnie, a całość smakowała aż wakacjami i beztroską. Użyłam mąki gryczanej, więc nie są bardzo puszyste, ale jeżeli użyjecie pszennej będą bardziej pulchne. Polecam gorąco :)

Pancakes z truskawkami i czereśniami

~ 150 g mąki gryczanej (lub pszennej)
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki mleka
~ 1/2 szklanki wody
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 250 g truskawek
~ 250 g czereśni

Mąkę mieszamy z proszkiem. Wbijamy jajko, wlewamy wodę i mleko. Trzepaczką dokładnie łączymy i odstawiamy na 5-10 minut.
Truskawki odszypułkowujemy i kroimy na plasterki. Czereśnie kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Wlepiamy w nie czereśnie i truskawki i odrobiną ciasta smarujemy z wierzchu. Smażmy z każdej strony ok. 1 minutę na średnim ogniu. Podajemy z jogurtem/twarożkiem/śmietaną. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

kociolek-pysznosci 26 czerwca 2016 - 15:28

Super te placuszki, ja też lubię robić takie na leniwe weekendowe śniadania.

Odpowiedz
Ania S 26 czerwca 2016 - 16:43

Pyszne ;) Ostatnio bardzo często robię pancakes z truskawkami, ale w najbliższą sobotę zrobię czereśniowe ;) Jakoś nigdy nie łączyłam tych owoców w pankejkach…

Odpowiedz
mlodakk 27 czerwca 2016 - 08:27

Wygląda przepysznie

Odpowiedz

Skomentuj

Close