Lubię lato, ale te upały ostatnie to nie dla mnie. Ma być ciepło, ale pogoda za bardzo sobie wzięła to do serca :P Ale przynajmniej można się jakoś pocieszyć dobrociami, jakie lato nam przynosi w postaci przepysznych owoców. I choć stanie dzisiaj przy patelni było niemałym wyzwaniem to te dziesięć minut poświęcenia były tego warte. Pancakes zawsze kojarzą mi się z weekendowymi leniwymi śniadaniami, kiedy mamy chwilkę więcej i możemy na moment zwolnić i rozkoszować przepysznym śniadaniem w gronie najbliższych. Tym razem przygotowałam je z małymi niespodziankami w środku w postaci czereśni i truskawek. Pancakes z truskawkami i czereśniami smakowały świetnie, a całość smakowała aż wakacjami i beztroską. Użyłam mąki gryczanej, więc nie są bardzo puszyste, ale jeżeli użyjecie pszennej będą bardziej pulchne. Polecam gorąco :)
Pancakes z truskawkami i czereśniami
~ 150 g mąki gryczanej (lub pszennej)
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki mleka
~ 1/2 szklanki wody
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 250 g truskawek
~ 250 g czereśni
Mąkę mieszamy z proszkiem. Wbijamy jajko, wlewamy wodę i mleko. Trzepaczką dokładnie łączymy i odstawiamy na 5-10 minut.
Truskawki odszypułkowujemy i kroimy na plasterki. Czereśnie kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Wlepiamy w nie czereśnie i truskawki i odrobiną ciasta smarujemy z wierzchu. Smażmy z każdej strony ok. 1 minutę na średnim ogniu. Podajemy z jogurtem/twarożkiem/śmietaną. Smacznego :)
3 komentarze
Super te placuszki, ja też lubię robić takie na leniwe weekendowe śniadania.
Pyszne ;) Ostatnio bardzo często robię pancakes z truskawkami, ale w najbliższą sobotę zrobię czereśniowe ;) Jakoś nigdy nie łączyłam tych owoców w pankejkach…
Wygląda przepysznie