Zdrowe muffinki o smaku szarlotki to apetyczne i słodkie maleństwa, które przydadzą się na ten szarobury i niezachęcający początek jesieni. Powstały pod napływem chwili, kiedy miałam ochotę na szarlotkę, ale przecież nie było sensu piec dla siebie całego ciasta (choć w sumie czasem i tak można ;p). I mój szarlotkowy głód zaspokoiły w pełni, a do tego są bardzo zdrowe, bo nie używamy w nich ani cukru ani tłuszczu. Zresztą takie zdrowe muffinki to idealna propozycja na jesienne wieczory, kiedy bardzo ciągnie nas do słodkiego (bo przecież trzeba jakoś dostarczyć sobie trochę mocy w walce z tą pogodą ;p), a chcemy nadal jeść zdrowo i smacznie. Mi i mojemu małemu testerowi zdrowe muffinki o smaku szarlotki bardzo posmakowały i zapewne nie jeden jesienny wieczór będą nam osładzać. Zapraszam :)
Zdrowe muffinki o smaku szarlotki
(6-8 sztuk)
~ 100 g twarogu półtłustego
~ 2 jabłka średnie (ok. 200 g po obraniu ze skórki)
~ 1 jajko
~ 3 łyżki otrębów owsianych (ok. 25 g)
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
Obrane jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie dokładnie odciskamy sok. Dodajemy rozgnieciony twaróg, jajko, otręby i cynamon. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut. Następnie napełniamy foremki do muffinek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
3 komentarze
Z pewnością świetnie smakują ;)
Takie muffinki mogę zajadać :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Fajny pomysł:) bardzo apetyczne:)