Penne giardiniera to mało znany włoski makaron, który mnie zaczarował.
Cukinia i pomidory to warzywa, których jem najwięcej w sezonie. Nie ma tutaj jednak aż tak dużo przepisów z ich udziałem. Cukinia bowiem notorycznie ląduje u mnie w owsiance, jak pieczona owsianka z nektarynkami. Natomiast pomidory w serku wiejskim w formie sałatki lub po prostu. Czasem też jem je jak jabłka, bo pomidory lima nie potrzebują absolutnie żadnych dodatków, żeby smakować najlepiej na świecie ;)
Ostatnio jednak dowiedziałam się właśnie o niezbyt popularnym w Polsce penne. To penne ze startą cukinią, parmezanem i kulkami ze szpinaku. Postanowiłam troszkę je odchudzić i zrobić fit penne giardiniera.
Penne giardiniera w wersji fit

Usmażyłam kulki na lekko natłuszczonej patelni, a nie w głębokim tłuszczu i dałam dużo więcej cukinii. Dzięki temu to wegetariańskie penne zyskało nieco świeższy i lżejszy wymiar.
Co więcej, wyszło takie pyszne, że nawet nie mam ochoty robić bardziej tradycyjnej tłustszej wersji. Bardzo polecam. Choć jest troszkę zabawy z kulkami ze szpinaku to makaron robi się naprawdę szybko. Na środek tygodnia nadaje się idealnie ;)

SKŁADNIKI
Kulki szpinakowe:
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki startego parmezanu (ok. 20 g)
- 1 małe jajko
- 3 łyżki mąki (ok. 40 g)
- sól, pieprz
- solidna szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta czosnku granulowanego
- 2 łyżki oliwy
Makaron:
- 300 g makaronu penne
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chili (w zależności od preferencji)
- 1 średnia cukinia (ok. 300-400 g)
- 5-6 łyżek startego parmezanu (ok. 60 g)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE
Kulki szpinakowe:
- Szpinak gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
- Miksujemy szpianek blenderem na jednolitą masę z parmezanem. Dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. W razie potrzeby dosypujemy troszkę mąki - z masy powinny powstać kulki.
- Pomagając sobie łyżeczką tworzymy małe kuleczki z ciasta i smażymy je na rozgrzanej patelni z oliwą. Osuszamy na papierowym ręczniku.
Makaron:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i lekko odciskamy z soku.
- Cebulę, czosnek i papryczki chili bez pestek drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą j smażymy 1-2 minuty, aż cebula zmięknie.
- Zmniejszamy ogień na średni i dorzucamy cukinię. Smażymy 3-4 minuty, aż cukinia zmięknie.
- Wrzucamy makaron i starty parmezan. Mieszamy dokładnie do roztopienia sera.
- Doprawiamy solą i pieprzem (soli nie za dużo, bo parmezan jest słony ;)). Wykładamy porcje na talerze i podajemy z kulkami szpinakowymi. Smacznego :)
