fbpx

Penne giardiniera, czyli włoskie penne z cukinią i kulkami szpinaku w wersji fit

by Kucharka w baletkach

Penne giardiniera to mało znany włoski makaron, który mnie zaczarował.

Cukinia i pomidory to warzywa, których jem najwięcej w sezonie. Nie ma tutaj jednak aż tak dużo przepisów z ich udziałem. Cukinia bowiem notorycznie ląduje u mnie w owsiance, jak pieczona owsianka z nektarynkami. Natomiast pomidory w serku wiejskim w formie sałatki lub po prostu. Czasem też jem je jak jabłka, bo pomidory lima nie potrzebują absolutnie żadnych dodatków, żeby smakować najlepiej na świecie ;)

Ostatnio jednak dowiedziałam się właśnie o niezbyt popularnym w Polsce penne. To penne ze startą cukinią, parmezanem i kulkami ze szpinaku. Postanowiłam troszkę je odchudzić i zrobić fit penne giardiniera.

Penne giardiniera w wersji fit

Penne giardiniera widok z boku

Usmażyłam kulki na lekko natłuszczonej patelni, a nie w głębokim tłuszczu i dałam dużo więcej cukinii. Dzięki temu to wegetariańskie penne zyskało nieco świeższy i lżejszy wymiar.

Co więcej, wyszło takie pyszne, że nawet nie mam ochoty robić bardziej tradycyjnej tłustszej wersji. Bardzo polecam. Choć jest troszkę zabawy z kulkami ze szpinaku to makaron robi się naprawdę szybko. Na środek tygodnia nadaje się idealnie ;)

Penne giardiniera, czyli włoskie penne z cukinią i kulkami szpinakowymi w wersji fit

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 535 kalorii 23b, 67w, 20t, 2bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Kulki szpinakowe:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki startego parmezanu (ok. 20 g)
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki mąki (ok. 40 g)
  • sól, pieprz
  • solidna szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oliwy

Makaron:

  • 300 g makaronu penne
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili (w zależności od preferencji)
  • 1 średnia cukinia (ok. 300-400 g)
  • 5-6 łyżek startego parmezanu (ok. 60 g)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE

Kulki szpinakowe:

  1. Szpinak gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
  2. Miksujemy szpianek blenderem na jednolitą masę z parmezanem. Dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. W razie potrzeby dosypujemy troszkę mąki - z masy powinny powstać kulki.
  3. Pomagając sobie łyżeczką tworzymy małe kuleczki z ciasta i smażymy je na rozgrzanej patelni z oliwą. Osuszamy na papierowym ręczniku.

Makaron:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i lekko odciskamy z soku.
  3. Cebulę, czosnek i papryczki chili bez pestek drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą j smażymy 1-2 minuty, aż cebula zmięknie.
  4. Zmniejszamy ogień na średni i dorzucamy cukinię. Smażymy 3-4 minuty, aż cukinia zmięknie.
  5. Wrzucamy makaron i starty parmezan. Mieszamy dokładnie do roztopienia sera.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem (soli nie za dużo, bo parmezan jest słony ;)). Wykładamy porcje na talerze i podajemy z kulkami szpinakowymi. Smacznego :) 
Penne giardiniera na talerzu od góry

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close