Rzadko jadam egzotyczne owoce, bo niezbyt ufam im w Polsce i wiem, że tam gdzie naturalnie występują smakują o wiele lepiej. Ale ostatnio i ja postanowiłam skusić się na piękne pomarańczowe owoce kaki i trochę z nimi popróbować. Pokazywałam Wam już przepyszną i słodką owsiankę twarogową z musem z kaki, a teraz przyszedł czas na kolejną propozycję śniadaniową i to dwuskładnikową – omlet z owocu kaki przed Wami. Sama persymona jest tak soczysta i ma taką fajną mięsistą konsystencję, że, poza jajkami, nasz omlet nie potrzebuje wiele więcej. Dzięki owocowi kaki jest idealnie wilgotny i lekko słodki. Im bardziej soczysta kaka tym omlet z owocu kaki będzie bardziej wilgotny i słodki ;) Bardzo łatwe nieskomplikowane śniadanie, które idealnie smakuje podane z twarożkiem lub jogurtem. Polecam serdecznie :)
Omlet z owocu kaki
(1 porcja)
~ 1 dojrzały owoc kaki (ok. 100 g miąższu)
~ 1 duże jajko
~ ½ łyżeczki cynamonu
Owoc kaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do miski i miksujemy blenderem na gładką papkę. Dodajemy jajko i cynamon. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Podajemy z twarożkiem / jogurtem, masłem orzechowym / syropem klonowym. Smacznego J
3 komentarze
Omlet niczym kawałek tortu :)
Lubię kaki, ale nie często jadam ;) Nie wpadłabym na pomysł z takim jego wykorzystaniem :)
Mmm pychota